La un moment dat, în clip, Sicknick este văzut făcând semn protestatarilor să iasă din clădire. El nu pare afectat în niciun fel, deși clipul durează doar câteva secunde.
„Ceea ce i s-a întâmplat lui Brian Sicknick nu a fost, în mod evident, rezultatul violenței pe care a suferit-o la intrarea în Capitoliu. Această casetă răstoarnă cea mai odioasă minciună politică pe care democrații ne-au spus-o despre 6 ianuarie”, a declarat Carlson.
Începând cu un raport al New York Times publicat la începutul anului 2021, afirmațiile potrivit cărora Sicknick ar fi fost ucis în bătaie de către revoltătorii din 6 ianuarie au fost difuzate de parlamentari democrați de top și de membri ai administrației Biden. Aceștia au citat moartea sa pentru a susține că spargerea Capitoliului a fost o „insurecție mortală”.
Un raport de autopsie făcut public de către biroul medicului legist din Washington, D.C., arată că Sicknick a murit din cauza unui atac cerebral a doua zi după 6 ianuarie, stabilind că acesta a fost provocat de „cauze naturale”.
Poliția Capitoliului SUA a publicat o declarație la scurt timp după aceea, în care se spune că ofițerul „a murit la datorie” și că „a apărat cu curaj Congresul și Capitoliul”.
Autoritățile au declarat că Sicknick a fost atacat cu spray cu piper de către revoltați, deși biroul medicului legist din Washington DC a declarat că acesta nu a suferit o reacție alergică la spray. Raportul, publicat în aprilie 2021, a precizat că ofițerul a suferit două accidente vasculare cerebrale și a murit pe 7 ianuarie 2021.
De asemenea, biroul medicului legist a declarat la acea vreme pentru The Washington Post că nu a găsit nicio dovadă de leziuni interne sau externe. „Tot ceea ce s-a întâmplat a jucat un rol în starea sa”, a spus examinatorul.
Familia reacționează
Aceasta a adăugat: „De fiecare dată când durerea din acea zi pare să se fi atenuat puțin, organizații precum Fox ne deschid din nou larg rănile și, sincer, ne-am săturat de asta. Lăsați-ne naibii în pace”.
Mai târziu, în declarația lor, familia lui Sicknick a susținut că înregistrarea video arată că ofițerul încearcă „să se scuture de iritanții chimici și să își reia sarcinile”. Declarația nu a abordat afirmațiile potrivit cărora moartea sa nu a fost cauzată de incidentele de la Capitoliu din 6 ianuarie.
La câteva săptămâni după moartea sa, un membru al familiei ofițerului a declarat pentru Daily Mail că acesta „nu a fost lovit la cap”, contestând informațiile anterioare ale NY Times. Imaginile video publicate luni de Fox au arătat că Sicknick purta o cască de protecție.
Între timp, un bărbat din New Jersey care se afla la Capitoliul SUA și a folosit spray cu piper asupra ofițerilor, inclusiv asupra lui Sicknick, a primit o sentință de 80 de luni de închisoare la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
Procurorii federali au susținut că Julian Khater, în vârstă de 33 de ani, a pulverizat spray-ul pe Sicknick și pe alți doi ofițeri, iar acesta a pledat vinovat în septembrie 2022 la două capete de acuzare pentru agresiune, rezistență sau împiedicarea ofițerilor cu o armă periculoasă. El nu a fost acuzat de crimă, tentativă de crimă sau omucidere din neglijență.
Avocatul său, Chad Seigel, a declarat la începutul acestui an că autopsia medicului legist a confirmat că Khater nu a cauzat direct sau indirect moartea ofițerului. „Dacă ar fi existat vreo dovadă contrarie, l-ar fi acuzat”, a spus Seigel.
Cele patru persoane care au murit la sau în apropierea Capitoliului SUA în acea zi erau toate susținători ai fostului președinte Donald Trump: Ashli Babbitt, Rosanne Boyland, Kevin Greeson și Benjamin Phillips.