ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Acum câțiva ani, luam cina cu un prieten care lucra la Google. În timp ce discutam despre dezavantajele lumii tehnologiei, a spus cu dezinvoltură: „Google va prelua controlul asupra lumii pe care o cunoști.” Conducând către și reflectând la această afirmație, m-am gândit: „Ce curios!” Dar acum, gândindu-mă la impasul în care a ajuns democrația noastră, sunt înclinat să mă gândesc: „Cum a prevăzut (ce se va întâmpla)!”.
Democrația este amenințată – nu doar în SUA dar și în multe alte țări. Acțiunile brutale ale liderilor autoritari recent formați și tulburările din democrațiile occidentale sunt doar câteva dintre piesele puzzle-ului necesare pentru a ne da seama cum am ajuns în acest punct. O altă tendință mai puțin discutată este aceea că cetățenii din SUA sunt supuși unui asalt din partea tehnologiilor intruzive, care au devenit parte din viața cotidiană, creând un grad fără precedent de tulburări sociale și politice.
Tehnologia computerizată avansată și internetul ne-au oferit multe avantaje, atunci când sunt aplicate corect. Dar acum știm că pot fi, de asemenea, stăpâni teribili, forțe impersonale care pot dezumaniza interacțiunile din oameni, pot cauza probleme grave de sănătate mintală (în special la adolescenți) și pot funcționa ca instrumente de facto de transfer al bogăției către clasa miliardarilor. Totuși, acceptăm aspectele negative din cauza beneficiilor pozitive. În acest sens, am putea chiar descrie hipertehnologia ca fiind un Mare Factor de Seducție. Acum, Inteligența Artificială a luat un avânt vertiginos pe scenă și amenință să ne distrugă viața într-un mod de neimaginat.
„Cursa înarmărilor” în domeniul IA
Analizarea impactului mai subtil al tehnologiei asupra vieții noastre este dificilă. Asta deoarece suntem acaparați pe furiș. Nu se întâmplă printr-un vot sau printr-o serie distinctă de evenimente. Mai degrabă, pur și simplu ea se strecoară treptat. Suma totală a acestor intruziuni tehnologice, promovate de guvern și de corporații care lucrează adesea împreună, constituie o suprapunere semi-invizibilă a unei guvernări tehnocratice, care nu are un principiu central de organizare, spre deosebire de structurile guvernamentale tradiționale cu care suntem familiarizați. Doar pentru că aceste sisteme sunt „distribuite” (pentru a folosi un mic jargon informatic), nu înseamnă că influența lor este mai mică. Și, în timp ce internetul ne oferă aparența unei participări democratizate, este important să ne amintim acest lucru: controlul final, asemănător lui Oz, pe care îl exercită este centralizat în coridoarele necunoscute ale companiilor Big Tech.
Moartea statelor naționale?
Pe măsură ce constatăm că principiile democratice se evaporă treptat chiar și în țările occidentale, faptul că Big Tech continuă să-și consolideze, la nivel global, puterea peste cea a statelor naționale este un lucru profund îngrijorător. Uneori realizează acest lucru în cooperare cu guvernele prin parteneriate public/privat, un fel de târg faustian.
Articolul din revista Time citat mai sus observă: „Chiar dacă informaticienii reușesc să se asigure că IA nu ne distrug, centralitatea lor tot mai mare în economia globală poate conferi o putere mult mai mare companiilor Big Tech care o controlează. Ar putea deveni nu doar cele mai bogate corporații din lume – taxând cu oricât doresc pentru utilizarea comercială a acestei infrastructuri critice –, dar și actori geopolitici rivalizând cu statele-națiune.”
Având în vedere puterea scăpată de sub control a sectorului Big Tech, este esențial să ne dăm seama că simpla reglementare a acestor sisteme – permițându-le, în același timp, să continue să sifoneze puterea guvernelor tradiționale – nu va fi suficientă pentru a ne menține calitatea vieții în viitor.