Eveniment finance Politică Politics Societate

REGULI NOI PENTRU COMPANII – Ministrul Digitalizarii vrea sa schimbe legea care reglementeaza votul in Adunarea Generala a Actionarilor (Document)

Adunarile generale ale actionarilor sau asociatilor vor putea fi tinute online, iar votarea va putea fi facuta tot in acest mod, prevede proiectul pentru modificarea Legii 31/1990 initiat de ministrul Digitalizarii, Sebastian Burduja (foto).

In expunerea de motive se arata ca societatile pe actiuni au obligatia de a organiza cel putin o Adunare Generala a Actionarilor pe an, in vederea aprobarii situatiilor financiare anuale. Totodata, actionarii se intrunesc in adunari generale ordinare sau extraordinare ori de cate ori acest lucru este necesar. O situatie similara se afla si in cazul celorlalte forme de societate, unde adunarile generale au o anumita regularitate, dar legea sugereaza obligatia organizarii exclusiv in format fizic. In prezent, Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata permite votul electronic in adunarile generale in cazul societatilor pe actiuni listate la bursa. Propunerea legislativa a lui Burduja propune permiterea participarii si votului online, de la distanta, in cazul tuturor societatilor in comandita simpla, in comandita pe actiuni, si in nume colectiv, respectiv a societatilor cu raspundere limitata si a societatilor pe actiuni.

Unul dintre avantajele majore ale digitalizarii in dreptul societatilor este cresterea eficientei si economisirea de timp. Participarea online la adunarile generale permite membrilor sa se conecteze si sa voteze rapid, fara a fi nevoie sa calatoreasca si sa participe personal. Acest lucru este deosebit de relevant in cazul actionarilor si asociatilor care locuiesc in alte localitati sau tari. Participarea digitala la adunarile generale poate reduce semnificativ costurile pentru societati si actionari.
Costurile de calatorie, cazare si organizare a evenimentului pot fi reduse sau eliminate in intregime. Astfel, resursele economice pot fi directionate catre alte aspecte ale activitatii societatii. Permiterea participarii online la adunarile generale poate creste numarul de actionari si asociati care participa la aceste evenimente. In special actionarii minoritari sau cei care locuiesc in afara localitatii unde are loc adunarea generala ar putea fi mai predispusi sa participe si sa voteze in cadrul adunarilor generale. Digitalizarea adunarilor generale poate contribui la cresterea transparentei si accesibilitatii informatiilor pentru actionari si asociatii”, arata initiatorii.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *