ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Oligarhul rus Roman Abramovici caută astăzi să scape de sancțiuni și s-ar putea să fi fugit la Moscova, în timp ce cele două super-iahturi ale sale, în valoare de 1 miliard de lire sterline, se grăbesc să ajungă în apele sigure ale Turciei, după ce UE a decis să-l penalizeze pe proprietarul clubului Chelsea pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia. Magnatul va avea de ales între un număr tot mai mic de paradisuri fiscale pentru banii și activele sale în valoare de 12 miliarde de lire sterline, scrie The Daily Mail.
Miliardarul părea încărunțit, ostenit și slab în timp ce părea că urmează să plece din Tel Aviv cu avionul său privat ieri la prânz – la doar câteva ore după ce Israelul a declarat că nu va fi un loc sigur pentru oligarhii sancționați.
Proprietarul clubului de fotbal Chelsea a fost fotografiat în salonul VIP al aeroportului Ben Gurion, uitându-se cu atenție la telefon, cu o mască facială trasă pe bărbie, cu puțin timp înainte ca aeronava lui să decoleze spre Turcia. Noaptea trecută, același avion a decolat spre Rusia, aterizând la Moscova în jurul orei 3 dimineața, ora Londrei.
Zborurile au plasat Gulfstream-ul de 49 de milioane de lire sterline în afara razei de acțiune a Israelului și a Uniunii Europene, care a agreat ieri să îl sancționeze pe Abramovici. Aseară, un documentar Panorama al BBC l-a acuzat pe acesta că este „omul cu bani al lui Putin” și a declarat că a descoperit noi dovezi despre presupusele afaceri de corupție care i-au clădit averea gigantică. Un expert a afirmat că ar fi „furat miliarde” de la contribuabilii ruși. Avocații săi insistă însă că nu există nici un temei pentru a susține că și-a acumulat averea prin infracțiuni.
Iar acum UE îl sancționează, deoarece susține că banii săi alimentează mașinăriile de război ale Rusiei. Politico, care spune că a văzut o schiță a documentului, susține că acesta spune că Abramovici se bucură de „acces privilegiat” la Vladimir Putin și că aceste „relații foarte bune” îi umplu buzunarele în industrii care au oferit „o sursă substanțială de venituri” Kremlinului, ajutând Moscova să-și finanțeze invazia din Ucraina.
Marea Britanie l-a sancționat săptămâna trecută, deoarece guvernul britanic suspecta că Evraz, gigantul siderurgic pe care îl controlează, ar fi furnizat oțel pentru a produce armata de tancuri a lui Putin.
Astăzi, superyacht-ul său Solaris, în valoare de 445 de milioane de lire sterline, se deplasează în linie dreaptă, aparent pentru a rămâne în apele internaționale, după ce ieri a părăsit apele din Muntenegru pentru Turcia, după ce țara balcanică a promis că va copia sancțiunile UE. Personalul de la exclusivistul port de agrement Porto Montenegro Marina, din orașul de coastă Tivat, a recunoscut că i s-a spus să confiște vasul dacă acesta acostează.
În prezent, Solaris navighează în afara Adriaticii și în Mediterana, între Italia și Albania, și va evita coasta Greciei. Se așteaptă ca acesta să ajungă în Turcia până la sfârșitul săptămânii.
Celălalt vas al său, Eclipse, de 533 de picioare, în valoare de 537 de milioane de lire sterline, navighează, de asemenea, spre est, după ce a părăsit săptămâna trecută insula St Maarten din Caraibe. Insula face parte din UE și nava ar fi putut fi confiscată în port. În prezent, ea se îndreaptă spre est, deasupra coastei Libiei, și s-ar putea să se îndrepte apoi spre Turcia.
Dl Abramovici a zburat cu luxosul său Boeing 767, poreclit „Banditul”, de la Londra Stansted înainte de intrarea în vigoare a unei interdicții britanice privind avionul privat rusesc. El mai are un alt avion, despre care se crede că se află acum în Dubai.
Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care iubita sa Chelsea FC este în plină criză și ar putea fi forțată să intre în insolvență înainte de finalul sezonului, dacă nu se găsește un cumpărător. Guvernul britanic ar putea să se ocupe de vânzare și să aprobe vânzarea fără să-l consulte pe Abramovici și să se asigure că acesta nu vede niciun ban din încasări.
BBC Panorama, într-un documentar difuzat aseară, a declarat că i s-a transmis un document care arată că autoritățile ruse au vrut să-l acuze pe Abramovici de fraudă în anii 1990. Dosarul, deținut de forțele de ordine rusești, susținea că guvernul a fost înșelat cu 2 miliarde de lire sterline în cadrul unei importante tranzacții petroliere.
Un nou documentar realizat de BBC susține că Roman Abramovici a înșelat guvernul rus cu 2 miliarde de lire sterline și că a fost investigat pentru fraudă de către Departamentul pentru infracțiuni economice din țara sa.
Documentarul vine în contextul în care BBC susține că o investigație a echipei Panorama a descoperit noi dovezi despre afacerile de corupție din spatele averii lui Abramovici.
Într-un program difuzat în această seară, echipa emisiunii Panorama a discutat cu un fost procuror-șef rus care i-a spus că pregătește un dosar penal pentru confiscarea companiei petroliere Sibneft, după ce o anchetă a dezvăluit o schemă frauduloasă în spatele privatizării acesteia.
Dl Abramovici a plătit aproximativ 250 de milioane de dolari (190 de milioane de lire sterline) pentru compania petrolieră înainte de a o revinde guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari în 2005.
Avocații săi au declarat pentru BBC că nu există niciun temei pentru a susține că a acumulat o avere foarte substanțială prin infracțiuni.
Însă un document obținut de BBC afirmă că guvernul rus a fost înșelat cu 2,7 miliarde de dolari în afacerea Sibneft – o afirmație susținută de o anchetă parlamentară rusă din 1997, care a analizat posibilitatea de a-l acuza pe Abramovici de fraudă comisă prin constituirea unui grup de crimă organizată.