Mai mult de un milion de romani au investit in criptomonede peste 400 milioane de euro, arata un studiu realizat de compania de cercetare iSense Solutions si prezentat in cadrul conferintei internationale Banking 4.0. organizata la Bucuresti in perioada 30-31 mai. In medie, suma investita este de 429 euro, iar in topul preferintelor se afla Bitcoin (BTC), Ether (ETH) si Elrond (EGLD). Marii castigatori ai anului 2022 la Gala NOCASH, organizata la finalul conferintei care a adunat zeci de experti din domeniul financiar-bancar si bllockchain, sunt CEC Bank si compania sibiana Elrond Network.
Gilda Popa
Investitorii romani in criptomonede au o varsta medie de 43 de ani, un venit mediu personal de 3900 lei si sunt preponderent barbati. Acest profil este valabil pentru populatia online, cu acces la internet, potrivit unei cercetari de piata realizate de iSense Solutions, la solicitarea nocash.ro.
La nivel individual, intentia este de a aloca si mai multi bani pentru achizitii, in urmatorul an.
Romanii au investit, in medie, 429 euro in criptomonede
In Romania, populatia online cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani este evaluata la 5 milioane de persoane, potrivit lui Andrei Elvadeanu, Head of Market Strategy – iSense Solutions, cel care a prezentat rezultatele in cadrul conferintei internationale Banking 4.0. Conform studiului, 22% dintre aceste persoane au investit in achizitia de criptomonede. Aceasta inseamna 1,1 milioane de persoane.
In medie, suma investita este de 429 euro. Principalele doua criptomonede achitionate sunt bitcoin si ethereum. In Top 10 se regaseste si criptomoneda dezvoltata de sibienii de la Elrond. Conform studiului, peste 100.000 de romani au cumparat EGLD.
Revolut, platforma preferata de romani pentru investitiile cripto
Desi piata cripto inregistreaza in prezent o volatilitate extrem de accentuata, romanii intentioneaza sa investeasca si mai mult in criptomonede. Astfel, 63% dintre investitorii romani intentioneaza sa investeasca in criptomonede in anul urmator, iar suma media pe care intentioneaza sa o aloce investitiei este de 510 Euro. În acest context, circa 93% dintre investitorii romani in criptomonede si-ar dori sa poata converti criptomonedele in numerar la orice ATM. 58% dintre investitori sunt barbati, iar 42% femei, iar 23% dintre acestia se afla in Bucuresti.
Volatilitatea pietei
Legat de volatilitatea pietei, 46% dintre romanii chestionati considera ca aceasta ar putea fi mai bine controlata daca s-ar implica autoritatile centrale si bancile, prin reglementarea sectorului cripto. Astfel, 47% dintre persoanele chestionate considera necesara reglementarea criptomonedelor de catre bancile centrale/autoritati.
Studiul a fost realizat în randul consumatorilor din mediul urban, utilizatori de internet, cu varste între 18 și 65 de ani, din sase piețe la nivel regional: Albania, Bulgaria, Croația, România, Serbia, Slovenia. Perioada de cercetare a fost intre 6 și 19 mai, care a coincis cu intervalul in care pretul bitcoin a pierdut 27% din valoare, de la 40.000 dolari la sub 29.000 dolari.
CEC Bank si Elrond Network, marii castigatori la Gala NOCASH
CEC Bank si Elrond Network au castigat premiile „premiera anului” la Gala NOCASH, organizată pe 30 mai, după evenimentul Banking 4.0. care a adunat experti din domeniul financiar-bancar si blockchain din Romania. Astfel, 63 de de experti din comunitatea NOCASH, atat din industria bancara cat si din domeniul fintech, au votat pentru nominalizarile celei de-a XXI-a editii a Galei.
CEC Bank a primit premiul pentru lansarea serviciilor bancare destinate persoanelor din categoriile vulnerabile. De asemenea, documentele bancare pot fi consultate in limbaj Braille. CEC Bank pune bazele adoptiei tehnologiei blockchain odata cu implementarea solutiilor low-code furnizate de Aurachain.
Compania ELROND Network a fost premiata pentru decizie strategica, dar si istorica de a stabili o punte de legatura intre finantele traditionale si spatiul cripto: BNR autorizeaza o companie ce dezvolta tehnologie blockchain sa achizitioneze un emitent de moneda electronica.